Avatarok a honlapon

Gondolom sok ember hozzám hasonlóan vizuális típus. Ennek van előnye is, és persze van hátránya is. Amikor blogot vezetünk, akkor néha előfordul, hogy ismerősök, vagy akár ismeretlenek is hozzászólnak a témához. Ha be akarjuk azonosítani a hozzászólót, akkor a nick név lehet az, amit az adott személyhet társítunk. Ami ugye nem vizuális elem, tehát lehetnek olyanok, akiknek nem nagy segítség. Elterjedt azonban az a szokás, hogy a felhasználók profiljukhoz nem csak nick nevet, hanem egy kis képet is (művésznevén avatar) rendelnek. Így amikor hozzászól valaki egy témához, akkor már az avatar alapján ismerősként is üdvözölhetjük a felhasználót.

De mit tegyünk, ha nem akarunk minden blogban létrehozni profilképeket? A megoldás egyszerű. Keressünk egy szolgáltatást, ami elvégzi helyettünk a képek profilhoz rendelését. Ilyen szolgáltató (talán az egyik legnépszerűbb) a GRAVATAR.COM. Csak létrehozzuk regisztráció után a profilunkat, feltöltünk egy képet és máris kommentelhetünk szabadon. De honann tudja a szolgáltató, hogy kiszolgálhatja-e a profilképünket?

Nos itt jön a webfejlesztők feladata. A blogot alkalmassá kell tenni az avatarok fogadására. Amikor írunk egy hozzászólást, akkor a kötelező mezők között meg kell adni az email címet is. A blog ezt az email címet küldi el kódolva a szolgáltatónak, aki ha talál a rendszerében ilyen címet, akkor visszaküldi a blognak az avatart.

Hogyan valósítsuk meg?
Wordpress blog esetében létezik erre a feladatra egy plugin, amely telepítés után elvégzi a szükséges lépéseket és automatikusan megjeleníti a profilképeket.

De mi magunk is csinálhatunk ilyen kis kódot a weboldalunkhoz! Nézzük az alap formátumot.
Ha le szeretnénk kérni egy avatart a szolgáltatótól, akkor a következő módon kell felépítnei a html oldalban a kép megjelenítését:

<img src="http://www.gravatar.com/avatar/mailaddress?d=gDefault&s=gSize&r=x" alt="Gravatar" />

ahol a mailaddress az email cím md5 lenyomata,
gDefault egy olyan kép hivatkozás, ami akkor jelenik meg, ha a kért email cím nem szerepel a Gravatar rendszerében,
gSize a kért kép mérete,
az X pedig megjelenítendő képkategória.
Azt hiszem ez az utolsó dolog egy kis magyarázatra szorul. A gravataron léteznek kategóriák, attól függően, hogy milyen típusú tartalom látható a képen. A négy kategória (G, PG, R, X) a legenyhébb, minden honlapon szereplő képi tartalomtól a pornográf tartalomig terjed. Gondolom senki sem szeretné, ha mondjuk egy gyerekeknek szóló oldalon oda nem illő képi elemek jelennének meg.

Az egyszerűbb és átláthatóbb munka kedvéért készítsünk egy egyszerű függvényt (php-ban), amellyel elvégezhető az avatarok lekérdezése.

function getGravatar($email){
$gAddress = md5($email); // Az email cím md5 lenyomata
$gDefault = "http://blog.kerzo.hu/avatars/no-avatar.gif"; // Az alapértelmezett kép
$gSize = 40; // A méret, 40×40px
print "<img src=\"http://www.gravatar.com/avatar/" . $gAddress . "?d=" . $gDefault . "&s=" . $gSize . "&r=x\" alt=\"Gravatar\" class=\"avatar\" />"; // A kép kiírása
}

Tehát a függvénynek átadott email címmel ellátot kérés egy megfelelő képi hivatkozással tér vissza. Így most már egyszerűen elhelyezhetjük a szükséges függvényhívást a kommentek megfelelő részében.

$mail = "Ide kerül az email cím"  // wordpressben a get_comment_author_email() függvénnyel érjük el a kommenthez tartoző email címet;
getGravatar($mail);

Aki többre számított, annak csalódást kell okoznom, mert ennyi volt az egész! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!