Hogyan NE másoljunk/magyarítsunk weboldalt

A minap a Facebookon belebotlottan egy hirdetésbe, amely elsőre nem tűnt furcsának, de ahogy a linkelt weboldalt megnéztem, érdekes dolgokra bukkantam. Az oldal egy ruházati webshop, amely valószínűleg egy hálózat részeként van jelen a magyar piacon. Ennek megfelelően a webes megjelenésnél is a központi keretrendszert használják. Az egyetlen probléma, hogy az eredetileg cseh nyelven íródott oldal nem minden elemét sikerült honosítani.

De nézzük az oldalt:

Első ránézésre semmi különöset nem találunk rajta. Egy webshop, amelyben sportruházati termékeket forgalmaznak. Ha azonban jobban megnézzük a böngésző felületét, akkor észrevehetünk érdekes dolgokat. Ilyen, az oldal címe (Title).

Ennek oka lehet az, hogy a weboldal egy multinacionális vállalat regionális partnereként működik, így azonos tartalommal rendelkezik minden ország oldala. Ha jobban megnézzük, akkor azt látjuk, hogy az oldal címének az éppen aktuálisan megjelenítendő termék nevét adják. Ezzel semmi gond nincs, azzal már annál inkább, hogy  ha a webshopos résznél a magyar tartalomra hivatkoznak, akkor ezt az oldal címénél miért nem teszik meg?

De nézzük meg az oldal forrását is:

Azt láthatjuk, hogy a címen kívül több elem is az eredeti(?) nyelven van. Még az oldal készítőjének is egy cseh weboldal címe van megadva. Az oldal kulcsszavai, valamint leírása is cseh nyelven vannak.

A probléma az lehet, hogy a webshop kimeneti nyelvének ugyan megadták a magyart, de az oldal sablonjában  már nem módosították, hogy melyik nyelvű tartalmat kell beilleszteni. Ezek ugyan apró hibák, az egyszerű felhasználónak lehet, hogy fel sem tűnnek. Vannak azonban olyan felhasználók, akik ezen tartalmak alapján is alakítják ki rólunk a véleményüket. Ezek pedig a keresőrobotok! Manapság minden a keresőoptimalizálástól zeng. Ilyenkor viszont súlyos pénzekben mérhető, ha valaki hanyagsága miatt nem megfelelően pozicionálnak a keresők.

Miért írom azt, hogy hanyagság? Amikor a képernyő mentéseket csináltam, fennakadt a szemem egy érdekes dolgon. Megértem, hogy a weboldal tesztelésnek az egyik fázisa, hogy mennyire képes ellenállni a  külső behatolásoknak, de nem biztos, hogy ennyire nyilvánossá kellene tenni.

UPDATE! Az utolsó „Hack kísérlet” bejegyzést eltávolították az oldalról.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!