Így veti vissza a vezetői egó a teljesítményt

 

Nemrég írtam egy bejegyzést arról, hogy miért nem vagy jó főnök. Ebben volt egy pont, amiről azt gondolom, érdemes bővebben is szót ejteni. Ez pedig az, hogy „amiatt, hogy a szakmádban jó vagy, még nem biztos, hogy vezetőnek is alkalmas vagy. Úgy gondolod, hogy csak az a jó, amit te csinálsz, és a beosztottaid a nyomodba sem érhetnek.”

Gondold el, egy olyan céget vezetsz, amelynek az a feladata, hogy futva visznek el papírokat egy 100 méterre lévő célállomásra. Te vagy a cég vezetője, és a sors hatalmas egóval áldott meg téged. Ez abban teljesedik ki, hogy azt gondolod, te tudod a legjobban a szakmát, hiszen ha nem így lenne, akkor nyilván nem téged léptettek volna elő. Egy szép napon jelentkezik hozzátok Usain Bolt, mert azt gondolja, hogy a ti cégeteknél remekül tudná kamatoztatni a tudását, tehetségét. De ott vagy te, aki ugye mindenkinél jobban érted a szakmát. Ami abban is megnyilvánul, hogy nem viseled el, ha valaki jobb nálad, még akkor sem, ha futásról van szó, és történetesen Usain Boltról.

Hiába futja le Bolt a 100 métert 9,58 alatt, ha te csak 12 másodperc alatt érnél célba. Normális viszonyok között ez nem lenne probléma, sőt versenyelőny is lehetne, hiszen nálatok ilyen nagyszerű szakemberek futnak. De az egód felülír mindent. Tudod mi ezzel a baj? Az, hogy az egód ellene fog fordulni a teljesítménynek. Rossz szemmel fogsz nézni azokra, akikben egy kicsiny szikrája is pislákol annak, hogy jobban tudnak szakmailag teljesíteni, mint te. És itt a szakmaiságon van a hangsúly. Hogy összekevered a szakmaiságot a vezetéssel. Ha te azt gondolod, hogy azért lettél főnök, mert szakmailag te nyújtottad a legjobb teljesítményt, akkor konkurenciát fogsz látni mindenkiben, aki szakmailag jobb lehet, mint te.  Ez pedig kihatással van a szervezet, vagy csoport összteljesítményére.

Főnökként viselkedsz, és nem vezetőként. Ráadásul megoszlik a figyelmed is. Egyrészt törődnöd kell az irányítási feladatokkal, másrészt folyamatosan el kell nyomnod azokat, akik jobbak lehetnek szakmailag, mint te. Egy dolgot nagyon jegyezz meg:

Egy vezetőnek sosem szakmailag kell a legjobbnak lennie!

Abban kell jónak lennie, hogy miként tud úgy kommunikálni a beosztottaival, hogy azokat ösztönözze a jobb teljesítményre. Hogy úgy tudja értékelni a munkatársait, hogy abból kiderüljön, miket kell rajtuk fejleszteni ahhoz, hogy mindenkinél jobb teljesítményt tudjanak nyújtani. És abban, hogy miként tud támogató szerepben fellépni, nem pedig akadályozóban.

Ha egy vezető el tudja nyomni az egóját, vagy úgy is mondhatjuk, hogy az egó fókuszát a vezetői szerepekre irányítja, akkor a vezetése alatt álló szervezet teljesítménye javulni fog, és nem reked meg a saját szakmai szintjén.

Kép forrása: www.vox.com

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!