Online kérdőív, de hogyan?

Az elmúlt két nap – beleértve az éjszakát is – azzal telt, hogy kérdőívet készítettem a semmiből. Az eredeti felállás az lett volna, hogy a papír alapú kérdőív alapján a Neptun rendszer kérdőívkészítő modulját használják az elkészítéshez. Az egyeztetések során kiderült, hogy ez a modul nem alkalmas arra, hogy az igényeinket maradéktalanul kielégítse. A fő probléma az volt, hogy szegényes az eszközkészlete.

Persze most mindenki mondja jó hangosan, hogy az Internet tele van kérdőív szerkesztő oldalakkal, pillanatok alatt meg lehet csinálni bármilyen kérdőívet. Azonban úgy tűnt, hogy túl sok a korlát:

  • A kérdőív több részből áll, attól függően, hogy az egyes kérdésekre ki milyen válaszokat ad. Tehát feltételes elágazásokat kell tartalmaznia.
  • Meghatározott kör töltheti ki, tehát az azonosítást, lehatárolást meg kellett oldani.
  • Egy kicsit ellentmondásos az előzővel, de biztosítani kell az anonimitást.
  • A felmérést a jövőben rendszeresen el kell végezni, így az adatokat célszerű saját hálózaton tárolni, hogy az egyes időszakok összehasonlíthatók legyenek.
  • A begyűjtött adatokat országosan is értékelik, ezért előre definiált adatstruktúrát kell használni.

Jól látható, hogy a kezdeti lelkesedés az online kérdőívkészítő oldalak iránt rohamosan csökkent, ahogy egyre több információ birtokába kerültem. Az optimalizálás nem egyszerű. Az egyik oldalról ott van a kérdőív elkészítésének ideje, a másik oldalról pedig a kiértékelés és adatfeldolgozás ideje. Én azt az utat választottam, hogy az elején több munkát áldoztam a feladatra annak reményében, hogy a megfelelő adatstruktúra miatt gyorsabb lesz a feldolgozás.

A másik megoldás az lehetett volna, hogy a kérdőívet egy erre szakosodott oldalon keresztül készítjük el, de ebben az esetben az utómunka  lett volna hosszabb, nem beszélve lehatárolás problémájáról.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!