A világ legbonyolultabb szavazása

 

Tegnap belefutottam egy szavazásba, és elég érdekes dologba botlottam. Azt gondoltam, hogy odamegyek az oldalra, kettőt kattintok és már ott sem vagyok. Ehelyett szembe találtam magam egy olyan bonyolult szavazási eljáráshoz, amihez foghatót még nem nem láttam. Ezt, a szinte már bűnnek minősülő eljárást pedig a Cetelem követte el egy jótékonysági akciója keretében.

De mire számít egy ember egy szavazásnál? Vagy lájkolni kell, vagy belépett felhasználóként tetszést nyilvánítani. Ehelyett a folyamat a következő volt:

Az első lépés, hogy ha szavazni akarunk, akkor meg kell adni a személyes adatainkat, természetesen egy megerősítő kód kíséretében.

szemelyes_adatok

Ezután következett, hogy még meg kell erősíteni a szavazást, a megadott email címen. Tehát új lap megnyitása, email fiókba belépés, majd rákattintani a linkre. Ilyenkor már azért vár az ember egy gratulációt.

szavazat_ervenyesites

De nem! Még mindig nincs vége. Viszont valamilyen megfontolásból még ide is jutott egy megerősítő kód.

szavazat_megerosites

Valamiért az az érzésem, hogy ez valami regisztrációhoz tartozó kód újrahasznosítása lehet, bár azt ettől komolyabb oldalakon kisebb macerával lehet elvégezni. Ez a szavazás abszolút nem felhasználóbarát. Az érthető, hogy a valós szavazatok alapján kívánnak nyertest hirdetni, de ezt már túlzásnak érzem.

És még egy gondolat. Mivel ennyire macerás volt az eljárás, rögtön elkezdtem keresni egy adatvédelmi nyilatkozatot, ami a játékra vonatkozik. Ilyet sajnos nem találtam, csak egy általánosat, ami teljes banki tevékenységre vonatkozik.

adtkezeles

Kíváncsi lennék, hogy hány embert tántorított el ez az eljárás a szavazástól, pedig elvileg tényleg jó célt szolgál, csak eléggé túlbonyolították.

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!