Végképp eltörölni?

 

Úgy néz ki, elég nagy felháborodást váltott ki az az Európai Unió bírósága által kedden hozott ítélet, mely szerint élhetünk a „felejtés jogával”. A közösségi oldalakon már terjednek azok a felháborodásnak hangot adó megosztások, amelyben sokaknak böki a csőrét, hogy ezután majd a politikusok, bűnözők, illetve közös metszetük miként fognak élni a számukra előnytelen webes megjelenés befolyásolásával. Érdemes azonban néhány dolgot figyelembe venni, mielőtt ez a nagy harciasság elszabadul.

Az első, amit érdemes mindenkinek az eszébe vésni, hogy a google nem mindenható! Senki ne kergessen hiú ábrándokat, hogy majd nyomtalanul eltüntetheti a múltat. Köszönhető ez annak, hogy nem csak a google létezik, aki keresési szolgáltatást nyújt. Tehát ha azt szeretnénk, hogy ne találjanak rá régi, kényes tartalmakra velünk kapcsolatban, akkor nem elég csak a google-nek levelet írni. Attól, hogy a google adatbázisából törölnek valamit, attól még a többi keresési szolgáltatónál el lehet érni. Ez akár egy kicsit erősítheti is a konkurens keresők pozícióját.

És ebből következik a másik dolog, amit érdemes figyelembe venni. Attól, hogy a keresőben nem jelenik meg valami, még nem jelenti azt, hogy nincs fent a weben! A keresési eredményeket lehet manipulálni, de attól az információ még ott marad az eredeti szerveren (hacsak nem tenyerelnek bele valami olyan dologba, ami miatt az egész domaint, szervert megszüntetik). Tehát ha valaki pucéran bulizik, és erről felkerül egy kép a netre, majd néhány év múlva indulni akar a választásokon, és ezt a korábbi képét el akarja tüntetni, akkor elvileg írhat a google-nek, hogy légyszi-légyszi, ne jelenjen már meg a keresési találatok között a kép. Viszont ebben az esetben, ha valaki tudja az oldal elérhetőségét, akkor természetesen meg tudja jeleníteni a tartalmat, és akár a közösségi oldalakon is megoszthatja. Ebben tudnak segíteni a különböző könyvjelző kezelő alkalmazások, így aztán végképp nem fog feledésbe merülni a kényes tartalom.

Szóval nem kell megijedni, nem olyan könnyű eltűnni a webről. Aki ezzel próbál trükközni, azt előbb-utóbb úgyis utoléri valami jóakaró, aki a megfelelő időpontban kiteríti a lapokat. Tehát inkább olyan életet kellene élni, hogy ne kelljen aggódni, ha valami régi dolog kiderül.

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!