Ne verjük már át az időseket

A hétvégén idős rokonomékhoz mentem látogatóba, és hát ilyenkor előjön belőlük a panaszáradat. Furcsa volt, hogy ami a fiataloknak gyanakvásra adhat okot, az az időseknél nem minden esetben. És sajnos ezt sokan megpróbálják kihasználni.

A történet arról szól, hogy  valamikor pár évvel ezelőtt segítettem nekik számítógépet venni. Nyilván ezzel valamilyen szinten megkaptam a rendszergazdai feladatokat is, tehát kialakítottam egy olyan bolondbiztosnak tűnő rendszert, amiben nem tudnak nagy kárt tenni. Azért csak bolondbiztosnak tűnő, mert amiben  80 év körüli emberek évek alatt sem tudtak kárt tenni, azt egy „szakember” pillanatok alatt tönkretette.

Annak idején úgy lett feltelepítve az XP, hogy a merevlemez két felé lett particionálva, így az egyik partíción a rendszer volt, a másikon pedig az adatok, fényképek, beállítások stb. Telt múlt az idő, soha, semmilyen probléma nem volta géppel, mígnem egyszer csak egy multi megvette az addigi kábelszolgáltatót. Amikor az üzletkötő hölgy jött az új szerződést aláíratni, akkor a rokonaim elkotyogták, hogy remélik, gyorsabb lesz majd az internet, mert mostanában minden lassú. Erre a kedves hölgy felajánlotta, hogy szól a férjének, aki majd megnézi a gépet.

Kiment a férj, majd komoly informatikai szakkifejezéseket pufogtatva elvitte a számítógépből a merevlemezt. A meglepetés csak ezután következett. Emberünk visszavitte a merevlemezt, amire felkerült egy Windows 7, senki nem tudja, hogy milyen forrásból. Ahhoz viszont, hogy az új operációs rendszert fel tudja tenni, egyesíteni kellett a partíciókat. Ez ugye önmagában még nem gond, az már sokkal inkább, hogy semmilyen mentést nem csinált az ember, így minden adat elveszett. Ez azért kellemetlen, mivel a korábbi e-mail szolgáltató (és egyben internetszolgáltató) megszűnt, így a teljes korábbi levelezés elveszett. A rokonok persze még mindig mérgelődnek, mivel a gépük semmivel sem lett jobb.

Az eset azért szomorú, mert ilyen idős embereknél még más reflexek működnek. Mivel a hivatalos üzletkötő ajánlotta a szerelőt, gondolhatták akár azt, is, hogy teljesen legális üzletet kötöttek. A szerelő elkért 16000 forintot, amiért cserébe kaptak egy teljes adatvesztést, és egy illegális operációs rendszert. Amikor kiszedték a gépből a merevlemezt, semmilyen átvételi elismervényt nem adtak, így azt sem lehet biztosan tudni, hogy az eredeti került vissza a gépbe.

A történetnek sok tanulsága van, mindenki vonja le a saját magára leginkább megfelelőt!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!