Adj el még ma

 

Ha vállalkozni szeretnél, akkor a legfontosabb dolog, amit meg kell tanulni, az az eladás. Hiszen te sem fogsz mást csinálni, mint a saját termékedet, szolgáltatásodat, vagy éppen saját magadat eladni. Ez pedig nagyon nem könnyű dolog. Nem lehetsz szerelmes a saját produktumaidba, mert akkor nehezen fogsz megválni tőlük, ami biztos az anyagi csődhöz fog vezetni. És még csak az sem biztos hogy az egész ragaszkodás tudatos. Olyan is előfordulhat, hogy a ragaszkodás miatt a tudatalattid fog mindig tévútra vinni az értékesítés során. De van egy jó hírem! Meg lehet tanulni azt, hogy ne ragaszkodjál ahhoz, amit el szeretnél adni.

Kezdd kicsiben! Ha körülnézünk az ismerőseink között, akkor találhatunk közöttük olyat, akire ráillik, hogy a vérében van az eladás. Nos, ez nem teljesen igaz. Mindenki ugyanolyannak születik, nincs olyan, hogy valaki többet kap az értékesítésre való hajlamból. Egyszerűen csak korábban kezdte, és jó esetben tanult a saját és mások hibájából. Ismerek olyanokat, akik a középiskolás éveik alatt folyamatosan üzleteltek. Egy szezonban hordtak egy ruhát, aztán a következőben eladták, így kevesebbet kellett költeni az új kollekcióra. Hogy mire volt ez jó? Megtanulták, hogy ne ragaszkodjanak a hétköznapi tárgyaikhoz, megtanultak vigyázni a dolgaikra, hiszen ha tönkreteszik, akkor nem tudják eladni, és ami még fontos, hogy megtanulták a dolgokat az értékükön kezelni.

Hogyan fordíthatjuk ezt a gyakorlatot a hasznunkra? Mielőtt vállalkozni kezdenél, tanulj meg eladni!

  • Szedjél össze otthon olyan dolgokat, amikre már nincs  szükséged, és próbáld meg eladni.
  • Mérd fel, hogy az adott portéka mit ér a piacon. Keress az Interneten hasonló típusú, hasonló állapotú termékeket, és azok alapján próbáld megbecsülni a tiéd árát. Mivel van érzelmi kötődésed az áruhoz, valószínűleg magasabb áron próbálod eladni. Ez nem baj, csak ne keserítsen el, ha a piac másként gondolja.
  • Ha vállalkozni szeretnél, akkor nagy az esély, hogy majd túlértékeled a termékedet, vagy a szolgáltatásodat. Nagyon szépen meg tudod fogalmazni, miért lehet másoknak is hasznos az, amit nyújtani kívánsz nekik. És akkor itt van egy olyan termék, amit úgy akarsz eladni, hogy nincs rá szükséged, kvázi nem sok értéket képvisel számodra. De mégis hinned kell benne.
  • Nézz körül a neten, hogy mások hogyan akarják eladni a tiédhez hasonló termékeket. Próbáld meg kitalálni, hogy másnak miért lehet hasznos a te megunt cuccod. Egy kidobásra ítélt bojlert is el lehet adni, ha megtaláljuk azt az embert, aki éppen kerti zuhanyt akar otthon barkácsolni!
  • Értékeld a beérkező ajánlatokat. Ha nem érdeklődik senki, az is sokat jelent! Menj bele az alkuba, és nem muszáj az első érdeklődőnek eladni. Ne felejtsd el, hogy ez a te tanulópénzed, úgyhogy te mindenképpen nyertesen kerülsz ki az ügyletből!

Ha rákaptál az eladás ízére, akkor emelheted a tétet. Rendezz garázsvásárt, intenzívebb tapasztalatokat is szerzel, mellesleg megszabadulsz egy csomó felesleges dologtól is.

Egy vállalkozás komoly dolog! Sosem lehetsz sikeres, ha nem tudod eladni azt, amit a vállalkozásodban létrehozol. Szerezz tapasztalatot kicsiben, hogy amikor a vállalkozásodat beindítod, akkor már kisebb legyen a kockázat.

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!