Valami készül Redmondban (hamarosan itt az IE9)

Valaki nagyon elszégyelhette magát a Microsoftnál, mert úgy néz ki, hogy rákapcsoltak a böngésző fejlesztésre. Persze az igazi az lesz, ha a végleges verzió is hozza az előzetesek színvonalát. A napokban megjelent az Internet Explorer legújabb, 9-es verziójának Platform Preview 4 változata. Ez nem sok mindent mond egy átlag felhasználónak, legyen annyi elég, hogy ez már az az állapot, amit nyilvánosságra mertek hozni, persze kezdetleges megjelenéssel és funkciókkal. Nincs címsor, ahova beírhatjuk a webcímet, illetve hiányoznak a megszokott menüpontok is.

A feladat egyszerű. Fel kell zárkózni a többi böngésző mellé. Ez jó hír a webfejlesztőknek, mert ez azt jelenti, hogy a szabványok teljes körűbb alkalmazását tudják megvalósítani, illetve a kevesebb kompatibilitási probléma miatt felgyorsulhat a fejlesztés.  Persze csak akkor, ha a vállalások megvalósulnak, amelyek között kiemelt prioritás a webes szabványok követése és a HTML5, a CSS3, a DOM és az SVG támogatása.

De nézzük a számokat. Az első tesztsorozatban az adatok azt mutatják, hogy sikerült egy olyan verziót készíteni, ami egy bizonyos értékelés szerint a legjobb böngészővé emeli az új 9-est. A fejlődés a korábbi 8-as verzióhoz képest tényleg bámulatos.

ie9_crossbrowser_test

De ne felejtsük el azt, hogy a többi versenyző végleges verzióval van jelen a tesztben! Reméljük az új explorer sem veszít túl sokat a képességeiből a végleges megjelenésig. A másik teszt, amit alkalmaztak, az a szinte már kötelezőnek mondható acid3 teszt. Az eredmény nem is annyira rossz. Mondom ezt annak tükrében, hogy a konkurenciák már lassan évek óta hozzák a 100-as értéket. De ugye a fejlődést meg kell nézni az előző verzióhoz képest is, ami a 8-as által elért 20 körüli értékhez képest hatalmas előrelépés.

ie9_acid3

Kíváncsian  várom egyébként a következő verzióját az acid tesztnek, ugyanis, ha mindegyik böngésző tudja teljesíteni, onnantól kezdve már nem annyira érdekes.

A fejlődés, amin elindult a Microsoft, igazán előremutató. És számomra az is öröm, hogy végre szakítottak azzal a gyakorlattal, hogy a böngészőket az operációs rendszerekhez fejlesztik (XP – IE6, Vista – IE7, Win7 – IE8). A felgyorsított fejlesztési ütem lehetővé teszi majd azt, hogy kisebb legyen a lemaradás a böngészők piacán. Persze lesznek majd újabb területek, amelyeken a fejlesztő cégek majd hadban állhatnak egymással.

És egy kis visszatekintés a szabványok alkalmazhatóságára. Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet. Szokás szerint nem teljes a támogatottság az ie9 részéről. A probléma a függvényekkel van, ami azt jelenti, hogy a tisztán css alapon megvalósított átalakítások egyelőre még nem lesznek a mindennapi élet részei.

Forrás:

http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2010/08/04/html5-modernized-fourth-ie9-platform-preview-available-for-developers.aspx

http://samples.msdn.microsoft.com/ietestcenter/

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!