Így választanék nevet az új „indexnek”

 

Előre el kell szomorítanom mindenkit, nem fogok konkrét nevet említeni a végét, leginkább csak azokat az elveket kívánom bemutatni, amiket én alkalmaznék, ha egy új lapot szeretnék létrehozni az Index után.

Amit nem kellene

Az első, amit biztosan nem csinálnék, hogy az új név bármilyen módon hasonlítson az index névre. Mondom ezt azért, mert július 22. óta rengetegen kezdtek el regisztrálni olyan domaineket, amik az index.hu valamilyen módosulásai. Csak néhány példa:

indexpress.hu, nextindex.hu, ind-ex.hu, indexen.hu, indexes.hu, index2020.hu, tindex.hu, indexit.hu, iindex.hu, indexhu.hu, iuquex.hu, indeszk.hu, ind3x.hu, yndex.hu, masikindex.hu, indextra.hu, mindex.hu, azigaziindex.hu, frindex.hu, dexin.hu, 1ndex.hu, index1.hu, reindex.hu, exind.hu, inddex.hu, innddex.hu, inndex.hu, freeindex.hu, ujindex.hu, xedni.hu, azindex.hu

Szóval, ha valami mást csinálnék, mert a jelenlegivel nem értek egyet, legyen az tulajdonosi szerkezet, szervezeti kialakítás vagy bármi más, akkor úgy csinálnám, hogy már névben is különbözzön. Akkor is, ha egyébként az index, mint brand Magyarország egyik legerősebb márkája. Arról nem beszélve, hogy akár jogi akadálya is lehet, ha az új név túlságosan hasonlít az indexre.

Persze valószínűleg nyerészkedők védették le a neveket, abban reménykedve, hogy majd jó pénzért továbbadhassák. Persze az is látszik, hogy némelyik ötlet teljesen használhatatlan, egyszerűen nehéz rájuk brandet építeni. Ugyanezen ok miatt felesleges szerintem például ilyeneket beregisztrálni:

legyenmasik.hu, ezamasik.hu

Ha csak nem egy véletlen, hogy pont most regisztrálták be ezeket a domaineket.

Milyen lenne az igazi

Azt leszögezhetjük, hogy ha valami újba kezdünk, akkor legyen teljesen más a név, mint amit magunk mögött hagyunk. Na de milyen? Én ezeket az elveket tartanám szem előtt:

  1. Legyen rövid!
    Az új név hossza legyen 2–5 karakter hosszú. Ha rövid a név, akkor könnyebben megjegyezhető (bár ez más dolgoktól is függ), illetve könnyebb begépelni a böngésző címsorába. Számos példa van, hogy a magyar média piacon a rövid nevek dominálnak (24.hu, 444, 777, 888, hvg, atv, origo, index, de még a magyarnemzet.hu-nak is van egy rövidebb változata, az mno.hu).
  2. Legyen magyarul!
    Ha nem számokból, vagy betűszavakból áll a név, akkor mindenképpen érdemes olyat választani, ami magyarul van, hogy kisebb esélye legyen az elgépelésre, illetve nem biztos, hogy hallás után mindenki be tudja gépelni. Talán még az is fontos, hogy ékezet nélküli legyen. Például ha a spiegelt lefordítjuk magyarra, akkor ugye a tükör jó lehet egy újságnak, de az internetes elérésnél már a tukor.hu zavaró lehet (ez egyébként már foglalt, de eladó).
  3. Kerüljük a nem egyértelmű betűkombinációkat!
    Ez azért kapcsolódik az előző ponthoz, de érdemes külön is foglalkozni vele. Ha csak azért keverünk valamit, mert amit szerettünk volna már foglalt, akkor inkább vessük el az ötletet. Ilyen lehet, ha kajakot szeretnénk, de mivel az foglalt, ezért próbálkoznánk azzal, hogy kayak. Persze így is értelmes, csak nem magyarul, és ha mindenkit el szeretnénk érni, akkor nem jó ötlet, ha a felhasználóra bízzuk az értelmezést.
  4. Ne befolyásoljanak a jelenlegi érzelmek!
    A brandépítés nem két nap, így nem szabad, hogy befolyásoljanak a jelenlegi érzelmek. Az, ami most viccesnek tűnhet (pl. ezamasik.hu, beszartam.hu, sorosberenc.hu), az később visszaüthet, ráadásul nehéz vele azonosulni is. Ne feledjük, hogy egy híroldalnál nem elhanyagolható a hirdetési bevétel, nem kellene vicceskedéssel elijeszteni a hirdetőket.
  5. Kapcsolódjon a szervezet küldetéséhez!
    Egy szervezet küldetéséhet általában társíthatók fogalmak, a távozó indexesek kb. ezeket fogalmazták meg: szabad, tényszerű, független, igazság keresése, irányadó. Tehát az új névnek ezek irányába kellene hatni, akár elvontan is. Az eredeti Index név is ugye azt is jelenti, hogy irányjelző. De akkor már ilyen a vezérfonal, vagy a világítótorony meg ilyenek. Ezek persze önmagukban nem felelnek meg a korábbi kritériumaimnak, de némi ötleteléssel megoldható.

Ne feledjük, hogy egy online újság neve remélhetőleg hosszútávra szól. Éppen ezért nem is szabad elkapkodni a névválasztást, hogy a lehető legjobban kifejezze azt, amit képviselni szeretnének a Távozó Indexesek.

Szóval egyelőre a többség csak találgat, és igazából a legnagyobb kérdés, hogy lesz-e másik.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!