Mi lesz veled Music FM

 

Persze ezt mindenki tudja, hogy ma éjfélkor elhallgat a rádió. Ez a bejegyzés inkább arról szól, hogy milyen jövőt tudnék elképzelni a rádió számára. Egy psszimizmussal átitatott optimizmus.

A rádió szlogenje, hogy „összehoz minket”, tényleg igaz volt. Sikerült a rádiónak Magyarország legnagyobb követőbázisát létrehozni, hiszen a Facebookon több, mint 700000 ember követi, és havi szinten is 500000 felett van a hallgatottság. Illetve csak volt. Ez egy olyan érték, amire szerintem lehet építeni. De el is lehet kótyavetyélni, ha nem kezdenek vele valamit. Az egész csoda, ami a rádiót körülveszi, megy a süllyesztőbe, a hallgatók majd kényszerből áttekernek egy másik rádióadóra, a műsorvezetők, szerkesztők, majd más rádiókhoz szegődnek, hiszen nekik is meg kell élni valamiből. És ha ez bekövetkezik, akkor vége lesz a csodának, ezt már nem lehet újra felépíteni.

Persze azt is sejtem, hogy a rádió tulajdonosának nem érdeke, hogy egy ilyen szellemiségű rádió fennmaradjon. Ez persze be is szűkíti a lehetőségeket, hogy mihez lehetne kezdeni a rádió infrastruktúrájával.

Lehet frekvencia nélkül?

Én hiszek benne, hogy 2019-ben lenne létjogosultsága a tisztán online rádiózásnak. Ráadásul a Music Fm fel is lenne rá készítve, hiszen már eddig is lehetett applikáción keresztül hallgatni, hagy éppen a weboldalon keresztül, és a közösségi médiát is remekül használták. Frekvencia használati engedély hiányában csak annyit kellett volna tenni, hogy elvágják azt a kábelt, ami az adótoronyhoz ment.

De persze ehhez kellene a tulajdonos akarata is, hogy megfelelő üzleti modellt dolgozzanak ki. Az biztos, hogy a közösségre lehetne alapozni, hiszen eddig sem csak a vételkörzetből hallgatták a rádiót, hanem a világ minden tájáról!

Miért haragszom?

A legrosszabb talán a tehetetlenség és a bizonytalanság, hiszen nem tudni semmit a jövőről. Bosszantó, hogy kijelentik, hogy nincs létjogosultsága az online formának, mert egy másik rádiónak sem jött be. Egyrészt 2019 van, mindenki online van, mármint a hallgatók, másrészt mégis csak az ország legnagyobb rádiós közösségét sikerült összehozni. És még csak meg sem próbálják. Még egy hónapot sem adnak annak, hogy működne-e a tisztán online rádió.

Nem hiszem, hogy a műsorvezetők a jövő héten már máshol kezdenek, tehát akár rá is érhetnének, és hivatásból, a közösségért érzett elhivatottságukból megpróbálhatnák.

Mit tennék

Megmondom őszintén, hogy a Music Fm az első rádió, amiért hajlandó lennék fizetni. Akár havi 1000 forintot is. Viccesen hangzik az összeg, de gondoljunk bele, hogy 4-5000 forintos TV előfizetésért mennyi csatornát lehet nézni. Ahhoz képest ez akár sok is lehet.

De mit is jelenthet ez az 1000 forint? Ha az 500000 hallgatóból csak minden ötödik adna ennyit, az 100000 hallgató esetén már 100 millió forint havonta, tehát évente 1,2 milliárd! És ebben nincsenek reklámbevételek. Az, hogy ez sok, vagy kevés, azt mindenki döntse el saját maga, mindenesetre érdemes megemlíteni, hogy a Music FM-et működtető PRODO VOICE STUDIO Zrt. 2017-es évben elért nettó árbevétele 678 millió forint.

Egy megoldás lehetne, ha a rádió munkatársai gyorsan csinálnának (vagy vennének) egy KFT-t, ami 3 millió forintból megvan (Ha igazán szeretnék folytatni azt, amit elkezdtek, akkor valamennyit beáldozhatnak a végkielégítésvől, ha van.). Tudom, könnyű a más pénzzét költeni. Ezután gyorsan létre kellene hozni egy Patreon oldalt, ahova tudjuk utalni az „előfizetést”. Az eszközök bérlése kérdéses, mert a jelenlegi tulajdonos nem biztos, hogy szívesen odaadná.

Mindenesetre, ha ez a csapat szétszéled, akkor ebből már soha nem lesz az, ami volt. Most még minden együtt van, ami a rádiócsináláshoz kell. Érdemes lenne valamilyen formában tesztelni, hogy a követőtábor mennyire támogatná a tisztán online jelenlétet.

Azt hiszem, hogy ez a bejegyzés néhol érzelgős lett, de hiányozni fog a Music FM, mert a legjobb rádió volt, amit mindig szívesen hallgattam!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!