Vonatkozik-e a termékfelelősség állami cégekre?

A minap egy érdekes kérdés merült fel egy Facebook csoportba:

„Ha a máv miatt kirúgnak, akkor a máv fogja fizetni a béremet, netán felvesz állományba…? 28 perc helyett ismét majdnem 50 perc volt ma a bejutás… Vicces, de már nem nevetek…”

Előre szólok, hogy ez inkább csak játék a szavakkal. A termékfelelősségi törvény kimondja, hogy egy gyártó nem csak a termékért felel, hanem a termék által okozott kárért is. Ha ezt úgy értelmezzük, hogy a MÁV terméke az a személyszállítási szolgáltatás, amit nap, int nap igénybe veszünk, akkor a fent megfogalmazott kártérítés jogos lenne. Az már egy másik kérdés, hogy miként bizonyítható, hogy valakit a vasúttársaság nemtörődöm hozzáállása miatt rúgnak ki a munkahelyéről, valamint az is érdekes lenne hogy a bíróság megítélne-e bármilyen kártérítést az érintett(ek)nek.

Nem kell aggódni, a MÁV-nak semmilyen kártérítési kötelezettsége nincs az ügyben, hiszen a törvény definiálja, hogy mi a termék:

(1)2 termék: minden ingó dolog – akkor is, ha utóbb más ingó vagy ingatlan alkotórészévé vált -, valamint a villamos energia;

Látjuk, hogy ebben a megfogalmazásban a terméket lekorlátozták az ingóságra, illetve belevették még a villamos energiát. Azt mondjuk megértem, hogy a földgáz miért nincs benne. De mennyivel egyszerűbb dolgunk lenne, ha az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány alapján értelmezné a jogalkotó a terméket. A szabványban a következő szerepel:

Mindenhol, ahol a „termék” kifejezés előfordul ennek a nemzetközi szabványnak a szövegében, ez egyben szolgáltatás”-t is jelenthet.

Gondolom a törvény eredeti szándéka az lehetett helyesen, hogy a fogyasztókat védjék, de az már kevésbé elfogadható, hogy az elképzelés szerint szolgáltatás nem okozhat károkat. Láthatjuk, hogy vannak esetek, amikor igenis hosszú távon érheti káros hatás a szolgáltatást igénybevevőt is.

A címben feltett kérdésre pedig az a válasz, hogy ha egy szervezet a törvény által definiált terméket állítja elő, akkor természetesen vonatkozik rá, de ha szolgáltat, akkor más jogszabályok vonatkoznak rá.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!