Megszűnik a Messenger – a jelenlegi formájában

Akik néhány hónapja frissítették Skype-jukat, azoknak feltűnhetett, hogy a bejelentkezési képernyőnél kiegészültek az autentikációs lehetőségek, és már nem csak Skype, hanem Messenger, vagy Facebook adatokkal is be lehet jelentkezni. Ez a nyitás az első lépése volt szerintem annak, hogy valami komoly dolog készülődik.

A 2011-ben indult felvásárlás idén októberben 14-én lezárult, ami azt jelenti, hogy most már 100%-ban a Microsoft tulajdonába került a Skype. Egy picit olyan szagú a történet, hogy ha nem tudunk jobbat csinálni, akkor vásároljuk meg. Mert valljuk be, a Skype a VoIP szolgáltatások terén a világ egyik legjobb szolgáltatását nyújtja. Nem kell azonban megijedni, legalábbis egyelőre, mert nem fog eltűnni kedvenc video-telefon szolgáltatásunk, hanem új divízióként jelenik meg a Microsoft szervezetében. Ami miatt a fúzió érdekes, hogy a tervek szerint a Live Messenger fog beépülni a Skype-be. Ennek jelei közé tartozik a fent említett autentikációs eljárás, valamint az is, hogy a legfrissebb verzióban már összevonásra kerültek a kapcsolataink, tehát a fiókok egyesítése után egyszerre láthatjuk a Skype és Messenger ismerőseinket is.

 Az összeolvadás fontos lépés, hiszen a Windows 8 mérföldkő a Microsoft életében, ezért úgy gondolhatja, hogy a méltán népszerű, de mégis csak 13 éves csevegő szolgáltatását illő lenne a kor követelményeinek megfelelően továbbfejleszteni, és mi más lehetne erre alkalmasabb, mint a Skype szolgáltatásai.

Jelenleg  úgy néz ki, hogy a windowsos felhasználók a lépéssel akár nyertesei is lehetnek az összeolvadásnak. De ne feledjük, a Skype előnye az volt, hogy különböző platformokon működött, ami valljuk be, a Messengerről nem volt elmondható. Linux alatt persze voltak különböző független fejlesztők által készített csevegő alkalmazások, amelyek az alap funkciókat tekintve kompatibilisek voltak, de azért lehetett érezni, hogy nem az igazi. Az összeolvadás viszont hozhatja azt is, hogy innentől kezdve teljesen mindegy, hogy milyen platformot használunk, ha a Skype működik, akkor Messenger funkciók is maradéktalanul elérhetők. Ez örvendetes lenne, de ha megnézzük a Microsoft eddigi üzletpolitikáját, akkor azért maradhatnak kétségeink. Főleg akkor, ha megnézzük a Linuxos Skype bejelentkező felületét, ahol jelenleg nálam nyoma sincs a Live ID, vagy Facebookos bejelentkezésnek.

Csak remélni merem, hogy nem veszíti el az alkalmazás a platformfüggetlenségét, mert ha a „Microsoft és a Skype célja továbbra is az, hogy összeköttetésbe hozza az embereket minden lehetséges eszközzel a világ minden pontján”, akkor az erős visszalépés lenne. Reményeim szerint mire 2013 tavaszán a két rendszer teljes összehangolása megtörténik, addigra megjelennek a nem Windows platformra elérhető, teljes értékű Skype verziók is.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!