Teszt: Overmax billentyűzetes tablet tok

 

A teszt alanya az Overmax OV-KL7-01 HU, billentyűzettel ellátott tablet tok. Bár a táblagépeket még mindig úgy definiáljuk, mint a tartalom fogyasztására alkalmas eszközök, azért néha jól jön, ha kisebb jegyzeteket, dokumentumokat is elő tudunk vele állítani. Mint például ennek a bejegyzésnek a szöveges része. Bár a virtuális billentyűzet kéznél van a kijelzőn, nem a legkényelmesebb rajta hosszabb szövegrészek begépelése.

Külső kialakítás

A tok külső felülete bár műbőr, de kemény felületű, az oldalai elég merevek, így jó eséllyel strapabíró, és kellő védelmet nyújtó borítást ad. A táblagép rögzítésére szolgáló lap hátoldalán található egy kitámasztó fül, amelynek segítségével asztalon megtámaszthatjuk a tokot, így akár olyan érzésünk is lehet, mintha egy netbookon dolgoznánk. Összecsukott állapotban a kitámasztó fül mágnes segítségével tapad a tokhoz, így nem lifeg, és kevésbé akad bele a környező tárgyakba. Összecsukott állapotban a szétnyílást meggátló pánt is ugyanilyen, mágneses megoldással fogja össze a tokot. Ez a véletlenszerű szétnyílást megakadályozza, de azért legyünk vele szemben egy kicsit szkeptikusak!

overmax_tamasz

A belső oldalon találhatók a rögzítő fülek, amelyek segítségével tudjuk a tokhoz erősíteni a táblagépünket. Ebben a modellben három ilyen fül található, amelyből az alsó és a bal oldali fixen rögzített, a felső viszont egy gumiszalag segítségével rugalmasan állítható annak megfelelően, hogy milyen a tablet mérete. A jobb oldalról hiányzik a rögzítő fül, azt egy gumiszalaggal próbálták helyettesíteni, annak a feladata lenne, hogy a tablet sarkát megfogja. A feltételes mód azért kellett, mert az én 7″-os táblagépem pont nem ért el a gumiszalagig, így az jobb oldalán teljesen rögzítetlen maradt.  Ennek hátrányát a saját bőrömön tapasztaltam, ugyanis az első behelyezéskor kicsúszott belőle a táblagép, és leesés után rögtön megsérült a sarka. Tehát hiába a dobozon a felirat, hogy a billentyűzet 7″-os eszközökhöz való, jó szívvel csak 8″-os tabletekhez ajánlanám.

Használatbavétel

A tablet tokba való berögzítése után csatlakoztatjuk a billentyűzetet a micro USB csatlakozóval ellátott kábel segítségével. Pozitívum, hogy a kábel elég hosszú ahhoz, hogy jobb, és bal oldalon egyaránt kényelmesen használható annak függvényében,, hogy a táblagépen melyik oldalon helyezték el a csatlakozót. Az első csatlakoztatás után menjünk Android rendszeren a Beállításokba, majd a Nyelv és bevitel menüpontban a fizikai billentyűzet résznél állítsuk át a billentyűzet nyelvét magyarra.  Mivel az eszköz micro USB csatlakozón keresztül kapcsolódik a tablethez, rögtön felveti azt is hogy hosszabb ideig csak akkor használjuk, ha előtte maximálisan feltöltöttük a tablet akkumulátorát, mert csatlakoztatott billentyűzettel le kell mondanunk a töltésről.

overmax_hasznalatban

Használat

A billentyűzet az alap feladatok ellátására teljes mértékben alkalmas. Egy kis odafigyelést igényel az, hogy az egymáshoz közel elhelyezkedő gombok közül csak azt nyomjuk le, amit szerettünk volna. Az én nagy ujjaimmal, ha megfelelő szögben tartottam az ujjaimat, akkor elég gyorsan bele lehet jönni, de hölgyeknek hosszú műkörmökkel nem ajánlanám. Több hozzászokást igényel az, hogy a billentyű kiosztása minden eddig ismerttől eltér. Minden magyar karakter megtalálható az eszközön, de a szűkös kialakítás miatt elég érdekes helyre került néhány gomb.

overmax_billentyu

Hasznos segítség a visszajelző ledek, amik a capslock, numlock billentyűk aktivitását jelzik. Külön pozitívum, hogy helyet kapott a billentyűzeten a teljes funkció billentyűzet (F1, F2 stb), bár kérdéses, hogy ezeket milyen mértékben tudjuk kihasználni egy Androidos eszközön. Kapunk tehát numerikus billentyűzetet is, de ez akkor  hasznos, ha csak azt akarjuk huzamosabb ideig használni, különben az íráshoz váltogatni kell Fn billentyű segítségével a szám és a betű között.

A TouchPad nem annyira hiányzik egyszerű jegyzetek készítésénél, mert az érintő kijelzőn kézzel is meg tudjuk oldani az esetleges görgetési műveleteket. Precíziós műveletek támogatásához kapunk a billentyűzet mellé egy kapacitív stylust is!

Összegzés

A billentyűzet összességében jól használható, gyors jegyzetek írásához, értekezletek emlékeztetőjének, üzleti megbeszélések jegyzeteléséhez egy kávéház asztalánál, vagy esetleg audit jegyzőkönyvek vázlatának megírásához megfelelő. A használhatóságot én nem a hagyományos billentyűzetekhez mérném, hanem a táblagépek virtuális billentyűzetéhez – hiszen azt szeretnénk vele helyettesíteni – és ekkor egy jó alternatíva lehet.

overmax_csukott

Összecsukott állapotban egy kicsit indokolatlanul vastagnak tartom a tokot. Szerintem 6-7 mm-et lehetne csökkenteni a vastagságát, és akkor jobb érzés lenne kézben tartani. Összeépítési minőségben lehetne hova fejlődni, mert például a billentyűzet felénk eső részén nem egyenletes az illesztési hézag, illetve a rögzítő mágneseket is lehetne erősbbre csinálni.

Azt gondolom, hogy mivel a tok a 2-3000 Ft-os ársávban mozog, így maximálisan hozza a tőle elvárható teljesítményt. Egyetlen negatívumként a gumiszalagos rögzítést tudom említeni, mert kisebb méretű tableteket nem lehet vele biztonságosan rögzíteni!

overmax_sarok

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!