Ezért nem vagy jó főnök

 

Szerinted jó főnök vagy? Létrehoztál egy vállalkozást, és kinevezted magad főnöknek? Vagy nagyon jól teljesítettél kreatív vonalon a multinál és előléptettek? Attól, hogy betöltöd a pozíciót, még nem tartalak alkalmasnak a vezetői szerepre. És ennek számtalan oka van.

Tudod, hogy miért nem vagy jó főnök?

Mert úgy hiányzik neked ez az egész szerep, mint púp a hátadra. Ha a saját cégedet vezeted, akkor nagy valószínűséggel azért hoztad létre, mert van olyan dolog, amit jobban tudsz csinálni, mint mások. Mármint egy terméket, vagy szolgáltatást. Nem azért hoztad létre, mert embereket akartál vezetni.

Mert amiatt, hogy a szakmádban jó vagy, még nem biztos, hogy vezetőnek is alkalmas vagy. Úgy gondolod, hogy csak az a jó, amit te csinálsz, és a beosztottaid a nyomodba sem érhetnek.

Mert a vezetést unalmasnak tartod. Ha te egy kreatív ember vagy, akkor valószínűleg instant sikereket akarsz megélni, amit egy termék létrehozásánál megkapsz, amikor elkészülsz vele. De a vezetés nem adja meg ezt az instant élményt, csak hosszútávon hoz kevésbé látványos eredményeket.

Mert túl jól érzed magad egyedül. Beülsz az íróasztalod mögé az irodádba, és egész nap nem lát senki. Cserébe te sem látod, hogy mi történik a cégnél, fogalmad sincs, hogy milyen problémákkal kűzdenek a beosztottaid.

Mert túlságosan rátelepszel a beosztottaidra. Ez pont az előző ellentéte. Mindenbe bele akarsz szólni, csak az a jó, amit te elképzelsz, még akkor is, ha már évek óta inkább csak megfigyelője vagy a folyamatoknak, mint aktív végrehajtója.

Mert félsz! Attól félsz, hogy a beosztottaid nem tudják azt a szintet, amit te. Vagy attól félsz, hogy a beosztottaid elviszik a tudást a konkurenciához.

Mert a cégedben dolgozol és nem a cégedért. El kell döntened, hogy a mindennapi rutint akarod csinálni (amire egyébként van egy csomó beosztottad), vagy kijelölni a stratégiai irányokat, és biztosítani a célok eléréséhez szükséges feltételeket.

Nem egyszerű vezetőnek lenni, főleg jó vezetőnek. De az a jó benne, hogy tanulható. A legnehezebb talán, hogy áthelyezd a fókuszt, hogy mik azok a feladatok, amelyeket neked kell csinálni.

Kép forrása: http://justificando.cartacapital.com.br

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!