Pénzügyi oktatás a munkavállalóidnak

 

Gondolom mindenki találkozott azzal a panasszal, hogy a dolgozók keveset keresnek, illetve a munkáltatók keveset fizetnek. Bezzeg nyugaton! Ott kolbászból van a kerítés, és egyébként is a többszörösét lehet megkeresni annak, amit itthon adnak a cégek. Ha jobban belegondolunk, akkor ez az éremnek csak az egyik oldala. A másik oldal az, hogy a dolgozó mit kezd a megkeresett pénzzel.

Hogy lehet az, hogy vannak olyanok, akik bőven az átlag alatt keresnek, mégsem panaszkodnak, hogy pénzügyi gondjaik lennének, közben meg látunk magunk körül a magyar átlagfizetés többszörösét keresőket, akik folyamatosan adósságokat halmoznak fel. A kulcs az, hogy milyen pénzügyi kultúrát sikerül elsajátítania az embereknek.

Itt érdemes megemlíteni azt, hogy bizonyos kutatások szerint addig semmilyen motivációs eszköz nem működik, amíg a dolgozóknak pénzügyi gondjaik vannak, és nem jönnek ki a fizetésükből, mivel ilyenkor azon jár az esze munka közben is, hogy miből fizeti ki a rezsit, vagy a hiteltörlesztést. Ezt lehet orvosolni azzal, hogy nem rögtön a fizetésemelést választod, hanem először érdemes gatyába rázni a dolgozókat, mert ha rossz a pénzügyi szemlélet, akkor néhány hónap után ugyanott lesznek, mint a fizetésemelés előtt.

Ezért lehet célszerű az a külföldön pénzügyi wellnessként is ismert megoldás, amikor a cégvezetés (valódi) pénzügyi tanácsadó bevonásával néhány tréning alkalmával átformálja a dolgozók pénzügyi szemléletét. Rendkívül figyelmesnek kell lenni viszont a pénzügyi tanácsadó kiválasztásával, nehogy egy álcázott biztosítási ügynököt sikerüljön kifogni, mert akkor pont az ellenkező hatást sikerül majd elérni.

Ha a dolgozóidnak rendben lesz a pénzügyi szemlélete, nem fognak napi pénzügyi gondokkal küszködni, akkor sokkal kiegyensúlyozottabban fogják a munkájukat is elvégezni. Ez hozzájárulhat a hatékonyság növekedéséhez, ami alapja lehet egy későbbi bérfejlesztésnek is.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!