Mit tanulhatnak a vállalkozások a magyar foci EB részvételből

 

Nem vagyok focirajongó, de szerintem érdemes egy kicsit jobban megnézni azt, ahogyan a magyar válogatott az EB-n szerepel. Nem is igazából az eredmények a fontosak, hanem azok a dolgok, amiknek ezek az eredmények lettek a következményei. Valami teljesen más történik, mint az én életemben bármikor.

Ezért is gondoltam arra, hogy összeszedek néhány dolgot, amit talán a te vállalkozásodnak is érdemes lenne megfogadnia, ha eredményesebb szeretne lenni.

1. Kell egy csapat

A csapat nem csak abból a 23 fős keretből áll, akik pályára lépnek, és mindig szem előtt vannak, hanem legalább ilyen fontos szerepe van a stáb többi részének is. A pályaedző, a kapusedző, a videóelemzők, erőnléti edzők, fizioterapeuták és még ki tudja, hogy mennyien dolgoznak a csapat mögött, de az biztos, hogy mindenki pontosan tudja, hogy mi a szerepe a csapat sikerében. Nem megtűrt munkakörök ezek, hanem stratégiailag fontos posztok.

Ugyanez igaz a vállalkozásodra is. Nem csak azokból kell profikat alkalmazni, akik a kirakatban vannak, tehát a termék előállításban, vagy a vevővel való kapcsolattartásban részt vesznek. Ki kell bővíteni a profi hozzáállást azokra is, akik a háttérben dolgoznak, pl. a karbantartásra, beszerzésre is.

2. Folyamatos fejlődés

Régebben mindenki azt gondolta, hogy már sosem lesz rendes focicsapatunk, mert nincsenek meg azok a világklasszis játékosaink, akikre építeni lehetne. Ezzel szemben azt látjuk, hogy az eddig nagyrész bukdácsoló játékosaink megtáltosodtak, és úgy mennek ki egy meccsre, hogy senki nem írja le őket. Ez egy folyamatos építkezés eredménye. Kezdődött a védelem, majd a középpálya rendbetételével, mára pedig már a támadás is rendben van. És közben a szükséges erőnlét is folyamatosan erősödött. Ehhez az is kellett, hogy az edző tisztában legyen a játékosok erősségeivel és gyengeségeivel.

Nem kell megijedni attól, hogy nem sikerül a vállalkozásodhoz a legprofibb munkaerőt megszerezni. Válogass ki olyanokat, akikben a fejlődési lehetőség és elszántság benne van. Mérd fel, hogy a csapatod tagjainak milyen erősségei és gyengeségei vannak, hogy tisztában legyél azzal, hogy mi az, amin fejleszteni kell rajtuk. Folyamatosan fejlesztve és képezve a csapatodat ti is csodákra lehettek képesek.

3. Adatok folyamatos elemzése

Bevallom, lehet, hogy csak a felületes érdeklődésem miatt, de én eddig ilyeneket nem hallottam a foci tájékáról, hogy gyakorlatilag hálózatba vannak kötve a játékosok, és futásteljesítményen keresztül a pulzusig mindent mérnek. És ami fontos, az edző az adatok alapján hozza meg a döntéseit. Lehet, hogy vannak érzelmi alapú döntések is, de ezek biztos, hogy bőven elmaradnak az adatok alapján történt döntésektől.

Neked is ezt kell tenned. Folyamatosan mérned kell az alkalmazottak teljesítményét, valamint a folyamataid teljesítményét. A döntéseket pedig az alapján kell meghoznod, hogy mit mutatnak a számok.

4. Versenytársak elemzése

Ma már nem megy ki úgy a válogatott a pályára, hogy ne tudnának mindent az aktuális ellenfélről. Nem csak arról van szó, hogy milyen felfogásban játszik az ellenfél, hanem arról is, hogy egyenként miben erősek és miben gyengék az ellenfelek. Ez az igazi feladata az edzőnek, hogy felkészítse a saját játékosait arra, hogy mi várható az ellenféllel szemben, nem a pálya széli kiabálás (az feltűnt, hogy Storck sokkal kevésbé veszti el a fejét a pálya szélén?).

Azt már tudod, hogy a saját embereidet folyamatosan ki kell elemezni, de szinte az is elengedhetetlen, hogy a versenytársaidat is elemezd. Mit tud az ő értékesítője, amit a tiéd nem? A marketingje jobb, vagy jobb terméket tud gyártani? Mitől tud jobb terméket gyártani? Fejlettebb a gépparkja, vagy képzettebbek a dolgozói? Saját maga gyárt mindent, vagy jó beszállítói vannak? Tehát legyél képben azzal kapcsolatban, hogy mik a versenytársaid erősségei és gyengeségei, hogy tudd, mik azok a területek, amelyeken fejlesztened kell.

5. Célok és motiváció

Volt egy videó arról, hogy milyen szavakkal indította útnak a játékosait Egervári és Dárdai. Gyakorlatilag ég és föld volt a különbség a két edző beszéde között. Míg Egervári azt mondta, hogy benne van a lehetősége egy jó eredménynek, addig Dárdai szerint kimennek és megnyerik a mérkőzést. Azért ez elég nagy különbség. A motivációnak nem csak a meccseken volt jelentősége, hanem az edzéseken is. Annyira egyszerűnek és logikusnak tűnik. Nem csak ki kell jelölni a célokat, amiket el kell érni, hanem minden apró lépés megtételéhez megfelelő motivációt kell nyújtani. Ebben fontos az is, hogy a célok mekkora időtávra szólnak. Az EB-n sosem gondolkodnak nagyon előre. Az összes nyilatkozatban elhangzik, hogy csak a következő lépést figyelik, és arra fordítják az erőiket, hogy azt elérjék.

És ugyanezt kell csinálnod neked is a saját vállalkozásodnál is. Legyenek meghatározva a stratégiai célok, azok legyenek lebontva a szervezet legalacsonyabb szintjére, hogy pontosan tudja mindenki, hogy mi a feladat, utána pedig meg kell találni a megfelelő motivációs eszközt arra, hogy a lehető legjobbat hozd ki a csapatodból. Nem kell nagyon messzire tekinteni, csak éppen annyira, hogy még világosan látni lehessen. Kis lépésekkel is messzire lehet jutni!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!