Mik a terveid az új évre?

 

Az év végével, új év kezdetén sokan végiggondolják azt, hogy mi történt az elmúlt évben. Néha bosszankodunk, hogy nem úgy történtek a dolgok, ahogy szerettük volna, de sokszor ez csak azért van, mert nem terveztük meg megfelelően, hogy mit is akarunk pontosan. Tudjuk, hogy mit akarunk elérni, a szemeink előtt látjuk a kívánt célt, de valahogy mégsem érjük el. Az új évben érdemesebb másként csinálni! Összeszedtem pár pontban, hogy miként juthatunk közelebb a céljainkhoz.

Cél kitűzése

A céljainkat fogalmazzuk meg egyértelműen! Az nem elég, ha azt mondjuk, hogy szeretnénk rendbe tenni a kertet. Tisztázzuk magunkban, hogy mit értünk rendbetétel alatt. Pl. akarunk egy új kiülőt, tűzrakó helyet, vagy konyhakertet. Minél konkrétabbak a célok, annál jobban el tudjuk képzelni, annál inkább tudunk képekben gondolkodni. Könnyebben elérhetjük azokat a célokat, amiket a szemeink előtt látunk.

Teljesülés

Amikor feladatokat oldunk meg, sokszor nem egyértelmű, hogy mikor tekinthetjük befejezettnek a munkát. A fenti példánál maradva a tűzrakó helynél befejezettnek tekinthetjük a munkát akkor is, ha csak körbeépítettük téglából a tűzteret, hiszen szalonnát már lehet sütni, de tekinthetjük késznek akkor is a feladatot, ha már a bográcstartó is be van szerelve, vagy az építkezés után újrafüvesítettük a kitaposott részeket. Tehát mindig legyen megfogalmazva egy elfogadási kritérium, aminek meg kell lennie, különben a feladatot nem tekinthetjük befejezettnek. Ennek az a lényege, hogy ne legyenek félkész megoldásaink! Szeretnénk elkerülni azt, hogy bár funkcionálisan ellátja a feladatát az, amit csináltunk, csak még éppen évekig úgy néz ki, mintha építési terület lenne.

Cégek esetén sokszor nagyon általánosan fogalmaznak meg célokat, pl.  nőjön a bevétel, vagy a piaci részesedés. Ezek szép gondolatok, de nehéz mérni a teljesülést. Ilyen esetekre is van megoldás, tehát olyan céloknál, amikor a célt folyamatosan kívánjuk megvalósítani, használjunk indikátorokat. Növekedés az is, ha a bevétel nő 0,5 %-kal, meg az is, ha 5 %-kal. Látszólag mind a két esetben elértük a célunkat, a végeredmény mégis más! Főleg ha mellé tesszük, hogy mondjuk az infláció 1 % volt az adott időszakban. Az indikátorok szerepe ilyen esetekben az, hogy a kitűzött célértékhez viszonyítva mutassa meg, hogy mit teljesítettünk.

Ha azt fogalmazzuk meg, hogy szeretnénk lefogyni, az édes kevés. Konkrét, számszerű cél kell, pl. 10, vagy 15 kg. Ha ezt elértük, akkor teljesítettük a magunkkal szembeni elvárást, ha nem, akkor nem. Ha indikátort használunk, akkor hónapról hónapra követni tudjuk, hogy hol tartunk, és azt is látni fogjuk, ha letértünk a helyes útról. Ha időben észrevesszük az eltérést, akkor időben tudunk korrigálni, és esetleg egy másik módszert alkalmazva visszatérni a kijelölt útra.

Feladatok

Kevés az olyan cél, amit egyetlen feladat elvégzésével le lehet tudni. Nem is biztos, hogy jó, ha egyben kezelünk mindent. Ha az egész célt felbontjuk kisebb lépések sorozatára, akkor azt is hamarabb észrevesszük, ha veszélyezteti valami cél elérését. A tűzrakóhely esetén ezt, a következő minimális feladatsort igényli:

  • Tervezés – Hogyan nézzen ki a tűzrakó, milyen méretei legyenek, hol helyezkedjen el a kertben. Készítsünk anyegjegyzéket, hogy miből mennyire van szükség.
  • Beszerzés – Válasszuk ki, hogy hol akarjuk beszerezni az építéshez szükséges anyagokat.
  • Előkészítés – Készítsük elő a terepet, biztosítsuk, hogy a kert többi funkciója továbbra is működjön.
  • Megvalósítás – A tervek alapján építsük meg a tűzrakót.
  • Ellenőrzés – Próbáljuk ki, hogy a működés az elvárásoknak megfelelő-e.

Ezek a lépések szinte minden tevékenység sorozatra ráhúzhatók apróbb módosításokkal.

Erőforrások

Szinte bármit csinálunk, valamilyen erőforrás felhasználásával fogjuk elvégezni. Ha bontott téglára van szükségünk, akkor azt kell összeszedni, ha venni akarunk valamilyen anyagot, akkor viszont a szükséges mennyiségű pénzt kell hozzá előteremteni. A célunkat akkor fogjuk elérni, ha pontosan tudjuk, hogy mikor milyen erőforrásokra van szükségünk, és ezek a szükséges erőforrások a rendelkezésünkre állnak a megfelelő időben!

Időtervezés

Ha tudjuk azt, hogy milyen feladatok állnak előttünk, akkor a következő lépés, hogy megpróbáljuk megbecsülni, hogy mennyi időt szánunk egy feladat elvégzésére. Ha megbecsültük az időket, akkor nagyjából az is látszik, hogy mennyi időt vesz időbe a cél elérése. Ha van valamilyen különleges határidő, pl. a születésnapunkon már szeretnénk a kertben sütögetni, akkor a teljes időszükségletet figyelembe véve meghatározhatjuk, hogy mikor kell elkezdeni a munkát. Érdemes ráhagyásokkal tervezni az egyes tevékenységek idejét, hogy csúszás esetén se kerüljön veszélybe a határidő.

Értékelés

Senkitől nem várható el, hogy elsőre tökéletesen csináljon mindent. De az viszont már elvárható, hogy ha valami akadályozta a cél elérését, akkor abból tanuljunk, és legközelebb vegyük figyelembe, hogy milyen hátráltató tényezők lehetnek. Fontos az is, hogy motiváltak legyünk! Ezért mindig jutalmazzuk meg magunkat valami aprósággal, ha sikeresen elértük a célunkat!
Bármit is tervezünk magunknak az új évre, fontos, hogy le legyen leírva! Készítsünk egy táblázatot, amiben felírjuk a céljainkat, fogadalmainkat, és melléírjuk, hogy mikorra szeretnénk elérni. Azt is jegyezzük fel, hogy inkább pénz kell hozzá, vagy saját elhatározás, így az év végi értékelésnél látni fogjuk, hogy mik azok a tényezők, amik hátráltatnak. Ne csüggedjünk, ha valami nem úgy sikerül, ahogy terveztük. Azért jön mindig egy újabb év, hogy újra meg tudjuk próbálni!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!