Jobb a műfenyő a vágott fenyőnél?

Ha röviden akarunk válaszolni, akkor mondhatjuk, hogy nem. De ilyenkor jönnek a környezetvédők, és azt mondják, hogy pedig sokkal jobb a műfenyő, mert nem kell feleslegesen kivágni fákat, kvázi megmentenek vele egy fa életet. Ez mond szép és jó, de tényleg ennyire egyszerű a dolog?

Persze, hogy nem. Abból a szempontból jó választás a műfenyő, hogy nem kell stresszelni azon, hogy idén már megint mennyibe kerül métere az „élő” fának. Meg azon sem, hogy vajon kibírja-e az ünnepek végéig. Elég egyszerűen benyúlni a szekrénybe, vagy kimenni a garázsba, és összeállítani a bedobozolt fát. Ami persze még szabályos is. Ja, és faragni sem kell. Szóval eddig úgy néz ki, hogy a műfenyő nyerésre áll.

Na de akkor nézzük meg a vágott fát is. Azt ugye mondani sem kell, hogy célszerű akkor megvenni, amikor elkezdenek kitelepülni az árusok, mert akkor nagyobb valószínűséggel tudunk szép formás fához jutni. És néha az is megfigyelhető, hogy ahogy közeledik az ünnep, a fa ára úgy kúszik felfelé. De hát bolondok vagyunk otthon hetekig kerülgetni a fát, mert elvan az a piacon is, és addig sem hullajtja le a levelét otthon. Na itt álljunk meg egy pillanatra. De ha 24-én vesszük meg a fát, akkor is kb. abból a vágásból veszünk, mint ha a legelején vettük volna meg. Tehát ha lehullik a tűlevél, akkor az a piacon is lehullik. Ettől meg nem lesz dúsabb fánk szentestére. Viszont ha korábban vesszük meg, akkor megtehetünk annyit, hogy beleállítjuk egy vödör vízbe a fát, így lelassítjuk a kiszáradását. Ezt ugye a piacon nem szokták megtenni! De igaz, eddig elég macerás a mutatvány.

És akkor még mindig itt vannak azok, akik mindenáron meg akarják védeni a fákat. Nos nekik van egy rossz hírem. Ha hivatalos kereskedésből vesszük a fát, akkor semmit sem ártunk a természetnek. Persze nem a fatolvajokból kéne kiindulni. Szóval a többség által vásárolt fenyők erre szakosodott ültetvényekről származnak. Ha nem vennénk vágott fát, akkor értelemszerűen nem lennének ezek az ültetvények. Tehát inkább örülni kellene, hogy az alatt a pár év alatt, ami alatt eléri a vágási magasságot, hasznos tagja lesz a biológiai társadalomnak, és szépen termeli nekünk az oxigént. Az ünnepek végével pedig össze lehet gyűjteni, és akár rászorulóknak is oda lehet adni, ezzel enyhítve a fűtési gondokon, ahol az megoldható.

Akkor ezt most vessük össze azzal, hogy a műfenyő előállításához mennyi műanyag kell, milyen kémiai folyamatok szükségesek a gyártáshoz, és ezek milyen környezeti terhelést jelentenek. Arról már nem is beszélve, hogy még illata sincs, mint az igazinak. Ezeket figyelembe véve azt kell mondanom, hogy a vágott, igazi fenyőfa egy környezetbarát megoldás, tehát jó választás.

Még nem késő! Be lehet szerezni egy kis hangulatos fenyőt. És nem kell törődni azzal, hogy macerás, mert erről szól az ünnep. Áldozatokat hozunk, hogy teljesebb legyen a hangulat.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!