Új licencelési eljárás az Office 2013-ban

 

Talán azt a címet is lehetett volna adni ennek a bejegyzésnek, hogy hogyan tereljük a vevőket az általunk preferált termék felé. A válasz egyszerű: a hagyományos terméknél változtassuk meg oly módon a felhasználási feltételeket, hogy ne érje meg a vevőnek! És ez lehet, hogy fel sem tűnik majd a felhasználónak, ismerve a hajlandóságot a felhasználási feltételek elolvasásának. Tudjuk, az a rész, amit csak kipipálunk telepítéskor.


Szerencsére vannak olyan elvetemült emberek, akik veszik a fáradtságot, és elolvassák, értelmezik. Na de nézzük, hogy mi változott meg, ami miatt szívhatják a fogukat a felhasználók. Az Office 2010 esetében az ominózus rész úgy nézett ki, hogy a szoftver egy időben csak egyetlen számítógépre telepíthető, a szoftver a felhasználóhoz kötődik. Ezzel szemben az Office 2013 esetében annyi módosulás történt, hogy a szoftver már nem a felhasználóhoz, hanem a géphez kötődik. Ez apróságnak tűnik, de elég lényeges módosítás.

Az Office 2010 esetében, ha volt egy számítógépünk, teljesen mindegy, hogy asztali gép, vagy laptop, akkor ha ezt a gépet lecseréltük, nyugodt szívvel telepíthettük fel az új eszközre a szoftvert, mert az hozzánk, mint felhasználóhoz kötődött. Ezzel szemben az Office 2013 esetében ha lecseréljük a laptopot, akkor már az új gépre nem telepíthetem fel a szoftvert, mert az csak az adott gépre érvényes licenccel rendelkezik.

Ez rögtön felvet egy kérdést a termékfelelősség témaköréből. Ha pár hónap után tönkremegy a gépem, és a szervizben azt mondják, hogy nem javítható, tehát cserélni kell, akkor az új gépre ki veszi meg az új szoftvert? Mert ebben az esetben a számítógép gyártója kárt okoz azzal, hogy elvileg elveszítem a licencet! Azt hiszem, ez okoz majd még néhány kellemetlen pillanatot a Microsoft ügyfélszolgálatosainak.

office_2013_csomagok

De mi állhat a háttérben? Miért akarja azt a Microsoft, hogy az új, Office 365 programcsomagot vásároljuk meg?  A kulcs a készpénzáramlás! Az új verzió licenc ideje egy évre szól, tehát az ábrán látható 30 ezer forintos árat minden évben ki kell fizetni. Ez az otthoni felhasználóknak brutális drágulás, de még cégek esetében is komoly érvágás, hiszen vannak olyanok, akik még 8-10 évvel ezelőtti irodai programcsomagot használnak.

Ha azt vesszük, hogy az informatikai eszközök amortizációs ideje 3 év, akkor ez alatt az idő alatt 90 ezer forintot fizetünk az új irodai programcsomagért. Sok kis-, és közepes vállalkozás azonban nem engedheti meg magának, hogy a teljes számítógépparkot lecserélje 3 évente (függetlenül attól, hogy a technikai fejlődés egyébként még akár indokolhatná is a cserét).

De annyira azért nem rossz a helyzet. Az előfizetéses Office 365 ugyanis 5 gépre telepíthető, így a költségek csökkenthetők, valamint olyan szolgáltatásokat is kapunk mellé, mint a plusz 20 GB SkyDrive tárhely, valamint havi 60 perc Skype lebeszélhetőség. Ezek a pluszok viszont pont a kicsiknek lehet előnyös. Vonzó igaz? Akkor megint nézzük csak meg jobban az ajánlatot. Ez a verzió csak otthoni felhasználásra jogosít, tehát a céges gépekre ki kell fizetni a magasabb árat gépenként. Mennyivel egyszerűbb volt ez régen, amikor még csak egy termékváltozat volt…

Akkor megint visszatértünk az alapproblémához. Mi lesz a licenccel, ha a vállalkozás gépet cserél, mondjuk az amortizációs idő leteltével. Egyből oda  a legális irodai programcsomag, ha csak újra ki nem fizeti a borsos árat. Azt gondolom, hogy a kis-, és közepes vállalkozásoknak igen hasznos lenne az Office 365 programcsomag, jelentős költségcsökkentést lehetne vele elérni, csak kár, hogy ezt Redmondban nem így gondolják. Főleg úgy, hogy az új konstrukcióval, amit nevezhetünk szoftver bérlésnek is a vállalkozások könnyebben megszólíthatók lennének, mint az otthoni felhasználók. Ez persze megint adhat egy lökést ahhoz, hogy ezek a cégek még inkább az ingyenes alternatívák felé forduljanak.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!