5+1 nem hagyományos csapatépítő program

 

Kétség sem fér ahhoz, hogy egy cégnél mennyire fontos az, hogy a munkatársak egy csapatként működjenek együtt, hiszen csak együtt tudják megvalósítani a szervezet céljait. Sok cég megragad azon a szinten, ahol a bortúrák és a wellness hétvégék húzódnak. Persze ezek is lehetnek nagyszerű alkalmak, bizonyos szempontból ezek az események is összekovácsolják a munkatársakat, ha másként nem, akkor azon információk által, amelyeket a másikról megtudunk, és nem igazán publikusak. Ezek később akár kínosak is lehetnek, amivel pont az ellenkező hatást tudjuk elérni.

Azonban ettől sokkal többet ki lehet hozni a csapatépítésből! Kössük össze azzal az elgondolással, hogy egy szervezetnek nem csak a mikrokörnyezetével kell foglalkoznia, nem csak gyárkapun belül kell, hogy működjenek a dolgok, hanem az sem árt, ha kifelé is kommunikálunk valami pozitívat, és magasabb szintre emeljük a társadalmi felelősségvállalásunkat is. És persze az sem baj, ha közben élvezzük az egészet. Ezek mentén gondoltam tovább a csapatépítést.
Nézzük, hogy mik jöhetnek szóba csapatéítés címén:

1. Fogadjatok örökbe egy játszóteret

Rengeteg eu-s támogatást használtak arra, hogy szép új játszótereket hozzanak létre, azonban jó magyar szokás szerint a fenntartásra már nem biztos, hogy van pénze a fenntartó önkormányzatoknak. Mivel már az utolsó kis faluban is van játszótér, így biztosan találtok a közelben egyet, amelyre félévente-évente rá lehet nézni, és egy kis karbantartó munkát elvégezni. Némi festés, némi gazolás és egy kis felásás a homokozóban csodákra képes.

2. Fessetek ki egy óvodai foglalkoztatót

Vagy egy osztálytermet, kórtermet. Nem kell egy teljes felújító festésre gondolni, elégséges lehet egy tisztasági festés is. Öt évente egyébként is illik, de fokozott tisztaságot igénylő helyeken évente kellene. Ezt pedig nem sok intézmény engedheti meg magának, tehát jól jöhet a segítség. Ha a festésre nincs lehetőség, akkor is jól jöhet segítségként néhány dolgos kéz a kipakolásra, takarításra és visszapakolásra.

Lehet abban is gondolkodni, hogy valami mókás mesefigurákat fessetek a falra. Szinte minden fontos dolgotok megvan hozzá. Közösen tudtok keresni neten valami jópofa képet, utána a céges tárgyalóból kiveszitek a projektort, és már kezdődhet is a munka. A projektorral fölvetítitek a képet a falra, körberajzoljátok a kontúrokat, és már lehet is színezni.

3. Főzzetek rászorulóknak

Jó program lehet egy kis bográcsozás, főleg akkor, ha közben valami nemes célt is szolgál. Azt hiszem, ezt nem is kell nagyon magyarázni, és alkalmat is mindig találni rá.

4. Segítsetek árvíz idején

Ez a fajta csapatépítés nem tervezhető előre, ezért csak olyan munkatársakkal valósítható meg, akik hajlandóak felborítani a hétvégéjüket azért, hogy másokon segítsenek. Bár a homokzsákok pakolása nem mindig hozza közel egymáshoz a munkatársakat, kevésbé tudnak kitárulkozni egymás előtt, a későbbiekben mégis megváltozik valami az résztvevőkben, kialakul egy láthatatlan összetartó kapocs. A bizalmat mindenképpen erősíti.

5. Ültessetek fákat

Sok cég hirdeti, hogy mennyire zöldek, vagy mennyire szeretnének azzá válni. Itt a lehetőség, hogy a folyamatok által termelt szén-dioxidot csökkentsétek. Vagy a cég telephelyén, vagy az önkormányzat által felajánlott területen remek kikapcsolódás lehet a gödrök kiásása, illetve a facsemeték elültetése. Ha van rá vállalkozó szellem, akkor össze lehet kötni egy céges bográcsozással is, így többen ki tudják venni a részüket a sikerből.

+1 Segítsetek időseknek fát vágni

Ez főként kisebb cégeknek lehet megfelelő, vagy egy szűk vezetői körnek. Biztosan találtok olyan vidéki idős embert, akinek gondot okoz az, hogy összehasogassa a tűzifát, és bepakolja a fáskamrába. De 4-5 ember már könnyedén megbirkózik a feladattal. Vezetői szinten azért is lehet hasznos, mert így az ember átértékel bizonyos dolgokat az életében, és talán érzékenyebbé válik a szegények, elesettek felé. Ennek kihatása lehet a vezetői képességeire is, ha közelről látja, miként tudnak emberek belerokkanni egy élet munkájába.

 

Amint látod, ezek a feladatok mind projekt jellegűek, ezért érdemes így is kezelni őket. De felejtsd el azt, hogy te, mint vezető megint átveszed az irányítást. Inkább hagyd, hogy kialakuljon spontán, hogy ki fogja vezetni a munkát. Ez arra is jó, hogy felmérd, kiben van meg az a képesség, hogy képes legyen vezetni egy csapatot, és ki az, akit a többiek is elfogadnak vezetőnek.

Remélem, hogy sikerült hasznos ötleteket adni arra vonatkozóan, hogy a munkahelyi közösségi érzést összekovácsoljátok, és ne csak egy jó buli legyen, hanem hasznos tevékenység is legyen a csapatépítés.

 

(Kép forrása: http://bbpuredolomites.com)

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek nyomj egy „Tetszik”-et, és oszd meg ismerőseiddel!